Ondernemen | De Inclusief Onderwijs Maand
Vandaag, maandag 16 november, vindt het Tweede Kamerdebat over de evaluatie van het passend onderwijs plaats. In aanloop naar dit debat riep JongPIT samen met FNO en Defence for Children de overheid op om inclusief onderwijs voor alle kinderen en jongeren mogelijk te maken. Dit deden zij tijdens de Inclusief Onderwijs Maand. Een maand lang werden er elke dag verhalen en perspectieven gedeeld over ervaringen met passend onderwijs en wat inclusief onderwijs betekend voor scholen, docenten, ouders en leerlingen.
Als teamlid van Platform In1school mocht ik achter de schermen meewerken aan de Inclusief Onderwijs Maand en was ik betrokken bij de voorbereidingen i.s.m. Defence for Children. Heel tof om te doen! Elke dag mocht ik mooie verhalen delen op de verschillende Social Media kanalen en het leek mij mooi om er een aantal voor jullie uit te lichten. Want ik zit helemaal in het thema inclusie en inclusief onderwijs, maar ik kan mij zo voorstellen dat niet al mijn lezers daar bekend mee zijn:) Dus hier komen ze:
Naar school in de buurt
Als eerste deelden we het verhaal van Idman over het belang van Inclusief Onderwijs. Tijdens de Masterclass reeks die Platform In1school organiseerde begin 2018 heb ik Idman mogen ontmoeten. Het is mooi om haar nu terug te zien in deze campagne waarin ze vertelt over haar schooltijd op het speciaal onderwijs en hoe belangrijk het is om als kind samen met anderen kinderen in de buurt naar school te kunnen. Je bekijkt het filmpje hieronder.
Inclusief onderwijs de standaard
Een ander mooi voorbeeld dat we deelden is het verhaal van basisschool de Korenaar in Eindhoven. Over deze school heb ik vorig jaar al eens mogen schrijven voor Platform In1school in het kader van een goed voorbeeld van inclusief onderwijs. Op de Korenaar is inclusief onderwijs namelijk de standaard. In het filmpje hieronder vertelt directeur Berdi de Jonge over inclusie op basisschool de Korenaar.
Geloof in jezelf
Merijn heeft cerebrale parese en deelt in het filmpje hieronder zijn ervaringen met het speciaal onderwijs. Hij vertelt dat hij liever op het regulier onderwijs had gezeten met vrienden uit de buurt. Ook deelt hij zijn droom om scenario schrijver te worden. Daarvoor wil hij graag naar het Media College in Amsterdam.
Ik vind het ontzettend mooi hoe Merijn vertelt over het geloven in jezelf en je eigen kracht. En dat hij zich inzet voor meer toegankelijkheid in onze samenleving zodat iedereen zijn of haar dromen en doelen kan najagen. Echt een inspiratie! Bekijk het filmpje hieronder.
Samen naar School
Tijdens de Inclusief Onderwijs Maand mochten we ook het verhaal van Kamil delen. Kamil heeft een meervoudige beperking en gaat naar de Samen naar School klas die door zijn ouders werd opgericht, met hulp van stichting Het Gehandicapte kind.
Ik maakte voor het eerst kennis met het project Samen naar School toen ik tijdens de Masterclass in Heerhugowaard de school bezocht waar deze Samen naar School klas was gevestigd. Het is zo mooi om te zien dat de kinderen in de Samen naar School klas onderwijs en zorg op maat krijgen, en dat ze samen met de andere kinderen van de basisschool sommige reguliere lessen volgen en bijvoorbeeld samen pauze hebben. Zo leren de kinderen uit de reguliere klassen dat verschillen er mogen zijn en de kinderen van de Samen naar School klas kunnen zich optrekken aan de andere kinderen. Bekijk de video hieronder voor het verhaal van Kamil en zijn ouders.
Maatwerk
Als laatste deelden wij gisteren het filmpje van Lauren. Zij vertelt over haar ervaringen in het reguliere onderwijs als jongere met cerebrale parese. Lauren heeft altijd regulier onderwijs gevolgd, met een paar aanpassingen, en heeft dit jaar haar middelbare schooldiploma gehaald. Samen met haar school heeft ze gezocht naar aanpassingen die voor haar fijn waren en die het makkelijker maakten om alle lessen te kunnen volgen. Mooi om te zien hoe de school zich heeft ingezet om écht maatwerk te leveren.
Ik heb Lauren leren kennen toen ik nog lid was van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief van FNO. Inmiddels is het jongerenpanel samen gegaan met twee andere organisaties en vormen zij nu Stichting JongPIT. Toch wel een beetje trots op deze mooie organisatie en mooi om te zien hoe Lauren zich ontwikkeld en zich inzet voor inclusief onderwijs voor alle jongeren! Bekijk hieronder het filmpje.
Natuurlijk werden er nog veel meer verhalen gedeeld, ook van scholen en docenten. Als je ze allemaal wilt lezen kun je een kijkje nemen op de website van Platform In1school.
Het was even aanpoten om een maand lang elke dag berichten te delen en paraat te staan. Weer eens iets anders dan de normale planning voor In1school. Maar het was wel heel tof om hierbij betrokken te zijn, alle mooie verhalen te mogen delen en een leuke uitdaging. Trots op al deze lieve fantastische mensen.
Liefs,
Rebecca ♥
* Alle filmpjes zijn gemaakt door Defence for Children, in samenwerking met JongPit en FNO, voor de campagne de Inclusief Onderwijs Maand.