Life | Waarom mensen denken dat ik lieg over geld..
Zoals sommigen van jullie misschien hebben meegekregen stond er afgelopen week een kort interview met mij op de website van het AD, in de rubriek AD Geld. BD, ED en nog een aantal andere online kranten namen het artikel over. In het artikel ben ik open over geld, mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven. Het is altijd maar wat interessant om te zien hoe mensen op zulke dingen reageren.
Ongezonde leugenaar
Als mensen het niet begrijpen is het niet waar, er worden 101 aannames gedaan, ik word als leugenaar bestempeld omdat ik huurtoeslag krijg, oh en ik ben super ongezond omdat ik van € 80,- per maand boodschappen doe. Hoe dan? Het gaat zelfs zover dat ik anonieme mails krijg waarin ze dingen zeggen als ‘misschien moet je eens nadenken waarom je kanker kreeg’. Als je dit soort dingen zegt ben je wel heel ver gezonken als je het mij vraagt.
Ik heb niet alle reacties gelezen, en daar heb ik ook geen behoefte aan. Maar man, man, man, sommige reacties zijn echt niet mals en dan vraag ik mij echt af waar we heengaan in onze samenleving..
Open over geld
Open zijn over geld is voor veel mensen best wel een ding, geen idee waarom eigenlijk. Maar de één is bang om arm genoemd te worden en de ander vind het vervelend om als rijk bestempeld te worden. In mijn ogen maakt het geen donder uit. Arm, rijk of ertussenin, als jij op een fijne manier kan leven met wat je hebt is het prima.
Waarom ik mijn verhaal deel? Omdat ik hoop anderen te kunnen inspireren. We leven in een consumptie maatschappij waarin je zoveel mogelijk moet verdienen, full-time moet werken en zoveel mogelijk moet kopen, anders hoor je er niet bij. Terwijl er ook een hele grote groep in onze samenleving op bijstandsniveau of eronder leeft en alleen part-time kan werken of helemaal niet. Maar dat wordt even vergeten…
Op mijn eigen manier
Weetje wat het is, ik doe niet heel veel moeite om binnen mijn budget te blijven. Ik leef mijn leven op mijn eigen manier, net als jij dat doet en heb het prima naar mijn zin. Ik kan alles kopen wat ik wil, ik heb een eigen moestuintje, ik kan op vakantie wanneer ik wil en heb niets te klagen. s’Avonds uitgaan doe ik inderdaad niet vaak. Zou ik af en toe best willen hoor, maar dat kan gewoon niet qua gezondheid. Gezellig lunchen met vriend(inn)en kan wel en is stiekem misschien nog wel leuker.
Ja ik heb niet een heel hoog inkomen, maar ik kan wel elke maand sparen, zodat ik bijvoorbeeld mijn jaarlijkse belastingen kan betalen, op vakantie kan of een grote uitgave kan doen. Nee ik verdien geen tonnen, maar ik ben wel financieel onafhankelijk en dat is mij veel meer waard. Daarnaast, met sparen is niks mis toch?
Onwetendheid
Dat sommige mensen ervoor kiezen om niet te sparen is natuurlijk hun eigen keuze. Dat sommige mensen niet kunnen rekenen kan ik niets aan doen.. Maar soms is het gewoon op de hoogte zijn van regels of een kwestie van logisch nadenken. Gesneden groente is nu eenmaal duurder dan losse verse groente, en dat is dan weer duurder dan een deel van de groente zelf telen. Het is zoals met zoveel in het leven een keuze die je zelf kunt maken. Ik doe het op mijn manier, jij op de jouwe en dat is helemaal prima.
Aangezien ik uit de reacties die ik wel heb gelezen vooral opmaak dat er veel onwetendheid is over de verschillende onderwerpen heb ik besloten om een aantal artikelen te schrijven over in ieder geval; Huurtoeslag, zorgtoeslag, energie zuinig leven, sparen, lekkere recepten en gezond boodschappen doen met een laag budget. Dus die lees je hier binnenkort.
Liefs,
Rebecca ♥
p.s. Voor mij hoef je echt geen geld in te zamelen.
Doe dat liever voor bijvoorbeeld de voedselbank, want zij krijgen het deze winter waarschijnlijk veel drukker met de stijgende energieprijzen en kunnen het goed gebruiken.
Lees ook: Life | Huurtoeslag, heb jij er recht op?
Lees ook: Life | Zorgtoeslag, zo werkt het.