Life | Hybride onderwijs, belangrijk voor een inclusieve samenleving
Er is op het moment, maar eigenlijk al heel lang, heel veel gaande in onze samenleving, in de wereld. Natuurlijk hebben we nu het corona virus dat de samenleving overhoop gooit. Maar, de problemen die nu/in het afgelopen jaar naar boven komen/kwamen, spelen al heel veel langer. We zijn ons er alleen niet altijd bewust van. En nee, dan heb ik het niet over Covid, maar over inclusie, toegankelijkheid, discriminatie en nog veel meer. Op deze gebieden ben ik geen expert, op sommige wel ervaringsdeskundige en ik ben nog steeds aan het leren. Toch wil ik nu even het één en ander met jullie delen. Te beginnen bij hybride onderwijs.
Hybride onderwijs
Op 1 september 2003, de eerste dag van groep 8, kreeg ik de diagnose kanker, een hersentumor. De behandeling werd gestart en op onderwijs gebied was het gevolg dat ik groep 8 helemaal gemist heb. Ik ben wel een keer op bezoek geweest en heb af en toe wat schoolwerk thuis en in het ziekenhuis gemaakt. Maar het schooljaar daarop begon ik gewoon weer aan groep 8, omdat ik ‘teveel gemist’ zou hebben. Uiteindelijk stroomde ik na twee maanden toch door naar de middelbare school, maar dat is weer een ander verhaal.
Het punt dat ik wil maken; doordat ik ziek was, kon ik een jaar niet naar school en heb ik dus een jaar geen echt onderwijs gevolgd. In mijn tijd, klinkt alsof ik heel oud ben, oké ik ben wel al bijna 30 :P, waren er net computers en was dit nog niet echt veelvoorkomend in een klaslokaal. Waardoor hybride onderwijs nog niet echt mogelijk was. Voor mij was het maar een jaar, voor anderen is het vaak veel langer. Volgens de overheid waren er in in 2019-2020 4.921 ‘thuiszitters’. Volgens Oudervereniging Balans gaat het echter om een veel groter aantal, namelijk 14.897 (In1school). Hoe dit verschil ontstaat? Doordat de overheid alleen kijkt naar leerlingen die langer dan drie maanden geen onderwijs volgen. Terwijl Balans ook heeft gekeken naar andere groepen die geen onderwijs volgen
Ontwikkelingen op onderwijs gebied
Inmiddels zijn we 18 jaar verder, hebben er heel wat technologische ontwikkelingen plaatsgevonden en zijn er heel wat organisaties die les op afstand aanbieden voor kinderen die langdurig niet naar school kunnen door ziekte of een beperking. Een hele mooie ontwikkeling die onderwijs toegankelijk maakt voor kinderen en jongeren met een beperking, chronische ziekte, ondersteuningsbehoefte of andere situatie waardoor ze niet naar school kunnen.
Toch was er afgelopen jaren behoorlijk wat terughoudendheid om dit verder uit te bouwen. Scholen vinden het teveel werk, docenten zijn bang dat het ze teveel extra werk kost, ouders zijn bang dat hun kind niet genoeg aandacht krijgt als er een kind met ondersteuningsbehoefte in de klas zit en/of via het internet de les volgt etc. Allemaal begrijpelijke angsten, maar veel kunnen worden weggestreept. Als ze het maar zouden proberen. Ditzelfde zie je bij het vormgeven van inclusief onderwijs. Veel angsten, maar uiteindelijk zie je dat het veel voordelen oplevert voor zowel kinderen met als zonder beperking of extra ondersteuningsbehoefte. Omdat ze al van kleins af aan met elkaar leren omgaan en leren over de verschillen in onze samenleving.
Onderwijs tijdens Corona
Dat proberen blijft toch een issue in het onderwijs. Het is maar spannend, kost extra inspanning en misschien geld waardoor het niet populair is. Tot Corona om de hoek kwam kijken en scholen werden gesloten. Toen kon het online onderwijs ineens binnen no-time worden opgetuigd. Naast schoolgaande kinderen konden ook kinderen die al heel lang geen onderwijs meer volgden, weer meedoen.
Dat was een hele mooie ontwikkeling die het onderwijs veel toegankelijker maakte waardoor kinderen en jongeren weer mee konden doen, of makkelijker mee konden doen doordat onderwijs volgen bijvoorbeeld minder energie koste omdat ze het vanuit huis konden doen. Inmiddels zijn scholen weer open en zijn veel scholen in dit nieuwe schooljaar weer terug naar offline onderwijs gegaan, waardoor veel kinderen en jongeren weer worden buitengesloten. Het systeem staat, de kennis is er. Waarom zorgen we niet dat online onderwijs volgen mogelijk blijft?
Een interessante vraag. In mijn ogen komt het er op neer dat de meeste kinderen gewoon offline onderwijs kunnen volgen, hun ouders klagen over het feit dat hun kinderen achter de computer lessen moeten volgen en niet met hun klasgenootjes in de klas zitten, en dat scholen er dus voor kiezen om de online mogelijkheid af te schaffen. Wat deze ouders en scholen even vergeten, is dat veel kinderen met een chronische ziekte, beperking of ondersteuningsbehoefte soms maar beperkt of helemaal geen onderwijs kunnen volgen. Dat de enige manier om onderwijs te volgen voor hen via een laptop is, dat ze niet met leeftijdsgenootjes in de klas zitten, thuiszitten en vaak worden vergeten. Deze doelgroep heeft juist baat bij het online onderwijs. De ontwikkeling dat er nu terug wordt gegaan naar alleen offline onderwijs is niet heel inclusief als je het mij vraagt.
Belang hybride onderwijs
Om het onderwijs toegankelijk te houden voor iedereen, is het belangrijk dat de mogelijkheid om zowel offline als online onderwijs te volgen blijft bestaan. Hybride onderwijs noem je dit. Ondanks dat veel kinderen baat hebben bij onderwijs in een klas, hebben sommige kinderen er ook baat bij om (gedeeltelijk) online hun onderwijs te volgen. Zij kunnen misschien niet altijd meekomen qua energie, (lichamelijke) beperking of de reistijd die zij moeten maken om überhaupt naar school te kunnen. Door hybride onderwijs kunnen ook zij meedoen en het onderwijs volgen waar ze recht op hebben.
Laten we met zijn allen eens wat meer om ons heen kijken, misschien wat buiten je eigen vriendenkring of familie. Denk niet alleen aan wat jij fijn vindt of zou willen, maar ook aan wat een ander fijn zou vinden of zou willen. Sommige mensen willen heel graag meedoen in onze samenleving, maar krijgen die kans niet omdat ze al vanaf het begin af aan niet mee mogen doen in het onderwijs.
Liefs,
Rebecca ♥
Lees ook: Ondernemen | De Inclusief Onderwijs maand.
Lees ook: Ondernemen | Mijn werk voor het platform In1school.