Ondernemen | Ik was bij het NFK congres

Zaterdag 17 september 2022 was ik samen met mijn SJK collega’s in Hotel Figi in Zeist bij het congres van de Nederlandse Federatie Kankerpatiënten Organisaties (NFK) aanwezig. Een mooie dag vol ontmoetingen, fijne gesprekken, ervaringen delen en vanuit mijn rol als belangenbehartiger van Stichting Jongeren en Kanker (SJK) mijn mening geven over bepaalde onderwerpen en ontwikkelingen die voor de jong en kanker doelgroep spelen en/of belangrijk zijn.

De jong en kanker doelgroep waar SJK zich op richt bestaat uit jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar die kanker hebben of hebben gehad. Dit zijn dus zowel de AYA’s als de kinderkanker survivors. 

Terug in de tijd

Het NFK congres werd in de ochtend geopend door Arja Broenland, de directeur-bestuurder van NFK. Ze nam ons mee terug in de tijd, naar het ontstaan van NFK en de samenwerking met KWF. Blijkt SJK, waar ik voor werk, bij de eerste zes Kankerpatiënten Organisaties (KPO’s) hoort die de NFK hebben opgericht en al best wel even bestaat. Wij, van SJK, wisten dit natuurlijk al lang. Maar voor onze collega KPO’s leek dit als een verrassing te komen. Grappig om de reacties te zien, maar eigenlijk ook wel jammer dat velen de geschiedenis van de koepel niet wisten. Dan zijn dit soort momenten toch wel echt belangrijk en ook enorm waardevol. 

Netwerken

Wat het ook enorm waardevol maakte is dat we elkaar weer in het echt zagen. Sinds Corona zijn veel meetings online en zijn de verschillende KPO’s, die voor een groot deel uit vrijwilligers bestaan, niet meer op het NFK kantoor geweest. Waar we elkaar eerder nog bij de algemene ledenvergadering (ALV), de verschillende raden of werkgroepen ontmoette, is dit nu eigenlijk niet meer het geval omdat alles online is en niemand nog even blijft hangen na de tijd. Dit is wel een veel efficiëntere manier van werken, maar ook wel erg jammer omdat je niet meer echt kan connecten met je collega’s. Dus dat maakte deze dag extra fijn. Ik ben dan ook, naast de ALV en de sub-sessie, vooral bezig geweest met netwerken, bijpraten met andere bestuurders en nieuwe contacten leggen. 

Als ondernemer, maar ook in mijn werk voor bijvoorbeeld de kankerpatiëntenorganisaties is netwerken enorm belangrijk. Niet alleen om te laten zien wat je kan en door het delen van jouw kennis en ervaring. Maar ook doordat mensen jou als persoon leren kennen. Eigenlijk alle opdrachten die ik binnenhaal of waarvoor ik in het verleden heb gewerkt komen via mijn netwerk. Dat ik goed ben in wat ik doe en kennis heb van het veld helpt. Dat mensen het je gunnen, omdat ze weten wie je bent en dat je voor optimaal resultaat gaat helpt ook. Het is dus een combinatie van al deze en soms nog meer factoren. Wil je meer weten over netwerken en waarom je hier tijd en energie in zou steken? Luister dan even aflevering 20 ‘De kracht van netwerken’ van de Ondernemen met een Uitdaging podcast. [link invoegen]

We gaan vooruit

Terug naar het congres. Het was dus een mooie dag vol fijne gesprekken, leerzame sessie’s en ook nieuwe contacten. Deze dag liet ook heel goed de ontwikkeling van SJK zien. Waar we eerder meedraaiden en één van die kleine KPO’s waren die er maar een beetje bij hing en er een gevoel heerste van ‘daar heb je die jongeren weer’. Worden we nu serieus genomen, echt gezien als partner en worden er daadwerkelijk stappen gezet. Een mooie ontwikkeling voor ons, maar ook voor de jong en kanker doelgroep. Want uiteindelijk gaat het om hen en zijn wij er om in hun behoefte en wensen te voorzien.

Deze dag was ook weer even een besef momentje; Ik was in mijn element. Het is onwijs tof dat ik mag doen wat ik graag doe, voor organisaties en doelgroepen waar ik mij graag voor inzet. En dat ik dat dan ook nog mag doen met lieve mensen zoals mijn SJK collega’s om mij heen is natuurlijk geweldig. Dit wil ik weer meer doen en minder van andere dingen. Dus de komende tijd ga ik mijn huidige opdrachten op een rijtje zetten en eens kijken hoe ik dit kan vormgeven. 

Vandaag voelde als vanouds fijn. Het was een mooie dag.

Wil je meer weten over Stichting Jongeren en Kanker en haar activiteiten? Check dan even de website www.jongerenenkanker.nl voor alle activiteiten die zij en samenwerkingspartners organiseren voor de jong en kanker doelgroep. 

Lees ook: Ondernemen | De Ondernemen met een Uitdaging podcast is live!
Lees ook: Ondernemen | Lancering e-book ‘Een investeringsplan voor de toekomst’